Ved at bruge websitet accepterer du at Coop Crowdfunding anvender cookies. Læs om brug af cookies.  Luk

Hvad er belønnings­crowdfunding?

Belønningscrowdfunding er en form for crowdfunding, hvor en virksomhed eller en privatperson mod en belønning får støtte fra en gruppe af personer gennem en online platform til at gennemføre et projekt eller videreudvikle sin virksomhed.

Ved at gøre det nemt for mange at støtte et projekt, kan projektejeren både sikre sig kontant støtte og opbygge kendskab til sit projekt, produkt eller ide hos en masse danskere.

På platformen kan du læse om virksomhederne og de forskellige projekter, så du kan kvalificere din beslutning, inden du beslutter dig for at støtte et konkret projekt.

Belønningscrowdfunding gør det muligt for dig at hjælpe et konkret projekt godt på vej og samtidig modtage en attraktiv belønning.

Om Coop Crowdfunding

Coop Crowdfunding er et partnerskab mellem Coop og Lendino. I partnerskabet gør vi hver især det, som vi gør bedst. Coops rolle er at udbrede kendskabet til Coop Crowdfunding blandt de mange mindre fødevareproducenter, som vi møder rundt omkring i landet og at markedsføre websitet til vores ca. 1,7 millioner medlemmer.

Lendinos rolle er at drive platformen, kreditvurdere projekterne og håndtere den daglige drift. Sammen håber vi på at kunne gøre en forskel for mindre fødevareproducenter, for danskernes interesse for mad og ikke mindst for ideen om crowdfunding.

Lendino bliver drevet af folk med erfaring fra finans- og IT-verdenen og virksomheden er reguleret af Finanstilsynet.

Hvem kan oprette belønningsprojekter hos Coop Crowdfunding?

Alle kan i princippet anmode om støtte via Coop Crowdfundings online platform. Eneste krav er, at projektet handler om fødevarer på den ene eller den anden måde. Vi foretager derfor en screening af alle projekter for at sikre, at de er i tråd med Coops ønske om, at vi skal være ”Sammen om bedre mad”.

Coop garanterer ikke, at de varer, der bliver produceret med midler via Coop Crowdfunding vil blive markedsført i vores butikker. Vi har heller ikke nogen klausuler om eneret på varerne, som derfor kan sælges hos vores konkurrenter, fra en stalddør eller fra en food-truck.

Ingen garanti for succes

På projektsiden kan du se de projekter, som mod en belønning søger støtte. Hvis der er et projekt, som du har særlig sympati for eller som tilbyder en attraktiv belønning, så kan du støtte projektet kontant. Du skal som minimum støtte med 100 kr. til projektet. Et belønningsprojekt ligger typisk åbent på websitet i en eller to måneder. I forbindelse med oprettelse af projektet på platformen kan projektejer dog beslutte at projektet lukker, når målet er nået, fx hvis det betyder, at der ikke er flere belønninger tilbage.

Hvis ikke det lykkes at rejse nok penge til at starte projektet, får du dine penge tilbage.

Hvis det lykkes at starte projektet, vil du få din belønning udbetalt, når projektet er klar til det – tidspunktet vil fremgå af projektbeskrivelsen. Husk dog, at der aldrig er nogen garanti for, at det projekt, du støtter, bliver en succes. Derfor kan du risikere, at der ikke kommer nogen belønning.

Forum

På platformen er der under hvert projekt et kommunikationsforum, som giver dig mulighed for at stille spørgsmål til projektejeren. Forummet har til hensigt at bringe viden i spil, så du har de bedste forudsætninger for at beslutte, om du vil støtte et projekt eller ej.

Efter at det rejste beløb er udbetalt til projektejeren og projektet er gået i gang, kan du også læse nyhedsopdateringer, så du kan følge med i, hvordan det går frem mod at du modtager din belønning.

Det er dog op til den enkelte virksomhed at vurdere i hvilken udstrækning de har mulighed for at gå i dialog med dem, der støtter deres projekt. Nogle projektejere prioriterer nemlig at bruge mest mulig tid i marken eller i produktionen og har knap så meget tid til at besvare spørgsmål. Det håber vi, at I har forståelse for. Det fremgår af projektbeskrivelsen, hvor ofte den konkrete projektejer har mulighed for at gå i dialog.

Renter og SKAT

Skattemæssigt svarer belønningscrowdfunding til køb af almindelige varer.

Som bidragsyder får du ikke fradrag for dit bidrag og du skal ikke betale skat af din belønning.

Du kan læse mere om skattereglerne på SKATs hjemmeside.

Hvis du har spørgsmål, opfordrer vi til, at du søger professionel skatterådgivning, idet Coop Crowdfunding ikke rådgiver om skatteforhold.